Vilken kamera ska man välja?

Välja rätt kamera

Att välja rätt kamera kan vara en utmaning i sig själv. Det du definitivt ska börja med, är att ställa dig frågan hur du tänker använda kameran, och vid vilka tillfällen. Alla som ställer sig frågan innan ett köp, inser att det är stor skillnad på en kamera som ska vara med på party, fotografera sporthändelser, dokumentera olika resor eller för mer konstnärligt skapande. Är man som person enormt intresserad av fotografering och skapande, är kanske svaret att man ska ha mer än en kamera, eftersom man vill skapa minnen vid många olika tillfällen. Här kommer en kort översyn över olika typer av kamera. 

Mobilkamera

Vilken kamera ska man välja?

Den här kameran är för det mesta med. Det är inte många idag som har en mobil som saknar kamera, de flesta har ju till och med två, en främre och en bakre lins. Tvärtemot vad man först kan tro, så tar faktiskt mobilkamerorna rätt bra bilder, åtminstone så länge man inte behöver zooma. För ren dokumentär fotografering utomhus, funkar en mobilkamera alldeles utmärkt. En vacker vy under promenaden, eller något som behöver en fotografisk minnesanteckning.

Mobilkameran är dock mindre bra i dåligt ljus, och därför blir ofta partybilderna från diskoteket inte alltid av den kvalitet man tänkt sig. Orsaken till detta är den lilla linsen i kombination med en ganska usel blixt, och då spelar det inte så stor roll hur många megapixlar tillverkaren lagt bildsensorn på. 

Kompaktkamera

Här delar vi helst in i två olika grupperingar, ultrakompakta och vanliga kompakta kameror. Båda är lätta att ha med sig i innerfickan eller en handväska, och som man kanske hör på namnet så är de ultrakompakta ytterligare mindre och tunnare än vanliga kompakta. Gemensamt för dessa två varianter är att de har begränsat med valmöjligheter, och passar den som bara vill sikta och trycka av. Fördelen med dessa kompakta kameror jämfört med mobilkamerorna, är att de oftast har betydligt bättre blixt. Det man ska tänka på när man väljer sin kamera, är att inte välja de allra billigaste modellerna, då kan man lika bra använda mobilkameran.

De kompakta kamerorna har oftast samma upplösning som mobilens bildsensor, men i kombination med bättre objektiv och ljusstarkare blixt blir det betydligt bättre bilder vid exempelvis en fest. I vanligt dagsljus och utomhusmiljö är skillnaden ganska obetydlig. Det som i så fall skulle tala till kompaktkamerans fördel är att de ofta har en tre eller fem gångers zoom, vilket gör att det blir betydligt lättare att komponera sin bild.

Superzoom

Vilken kamera ska man välja?

Snäppet större än kompaktkamerorna, men här blir möjligheterna till bildskapande också betydligt större. Med rejäl zoom, oftast på tolv till femton gånger, och riktigt fina objektiv med bra ljusinsläpp, ges möjligheten till en kombination av enkla ögonblicksbilder likväl som mer avancerat konstnärlig fotografering. Många av superzoomkamerorna har dessutom från speciella macroläge för detaljer som blommor och insekter, till sportläge för att fånga rörliga objekt. Även här gäller att man får vad man betalar för, så välj gärna ett känt märke med bra optik. 

Systemkamera

Egentligen SLR (Single Lens Reflex) men idag ofta med ett D före (D för digital). I denna kategori finns kameror för så väl amatörer som proffs, och kamerahusens pris spänner också från ett par tusenlappar upp emot hundra tusenlappar. Här kombinerar man själv ihop kamerahus och objektiv, för att skapa de förutsättningar man söker. Kombinationerna är otaliga, och ska man ge sig in i denna djungeln, gäller det att vara både påläst och intresserad. Systemkamerorna har oftast både autoläge för snabba bilder, manuellt läge för lite mer konstnärligt skapande, och många har också speciellt filmläge.