Bli bättre på fotografering

Idag är det mer ovanligt att gå runt utan kamera än att faktiskt ha en med sig. Och med tanke på sociala mediers framfart fotar vi som aldrig förr! Här har vi samlat ett gäng bra tips på hur du tar den perfekta bilden, både med din mobiltelefon men även med systemkameran. 

Fånga ett ögonblick

Bli bättre på fotograferingIdag är det väldigt vanligt med stillbilder, där personen ler i en snygg pose. Men glöm inte bort att fånga ögonblicken! Be personen du fotar att titta bort och skratta istället, vad händer då? Och om personen kastar upp löv i luften, vad ger det för effekt? Testa att gå ut på gatan och fota saker du hittar där, människor stressade till arbetet, ett barn som leker. Låt din uppgift bli att fånga känslan när barnet leker.

Ett annat säkert kort för att få en bra bild är att använda en enkel bakgrund. Med saker så som bilar, stolar, inredningsdetaljer, i bakgrunden blir bilden lätt rörig, och fotoobjektet hamnar utanför fokus. Helt enkelt, städa bakgrunden innan du klickar på avtryckaren. 

Vilken kamera ska jag välja?

Bli bättre på fotograferingMobilkameran i all ära, men ibland vill man ha något kraftigare, något bättre. Det finns en uppsjö av systemkameror ute på marknaden, och ständigt kommer det nya. Fråga dig själv hur mycket pengar du är beredd att lägga på en bra kamera, och tänk på vad syftet är. Vill du fota naturbilder eller porträtt? Eller är tanken att filma? Ett bra tips är att söka på kamerans namn på Internet och läs recensioner, alternativt prata med din lokala fotobutik.

 Det absolut viktigaste tipset är att du lär känna din kamera. Läs igenom instruktionsboken, titta på videor på youtube, gör allt för att förstå kamerans inställningar. Att hela tiden använda de automatiska inställningarna är som att köpa en dyr bil men bara köra på ettans växel. Du kan få ut så mycket mer av kameran om du lär dig fokus, bländartal och skärpedjup. 

Testa nya placeringar

Byt position! Det är inte alltid bilderna som är tagna i din normala höjd som blir bäst, ska du fota barn till exempel – gå ner på dennes nivå. Lägg dig på marken, vilka effekter kan det bli om du fotar riktigt nära? Stå på huk eller ställ dig på en stol. Det handlar helt enkelt om att variera din position utefter vad du ska fota.