En sida om fotografering och grafisk design

Brinner du också för allt som har med fotografering, bilder och bildspråk samt grafisk design att göra? Är du personen som vill veta mer, fördjupa dig i ämnet och bli ännu duktigare på att tala genom bilder? Då har du kommit helt rätt.

Här kommer du att få lära dig mer, få tips och råd om allt från utbildning till utrustning, och vi vill att vår sida ska vara till stöd och hjälp, oavsett om du har foto och grafisk design som hobby eller som yrke.

Grafisk design

Kallas ibland även Grafisk formgivning, vilket också är en utmärkt beskrivning av vad vi håller på med. Ett brett ämne om hur vi använder bilder, typsnitt, färg och form för att informera, upplysa eller underhålla.  Flera andra ämnesområden som exempelvis bildkonst, arkitektur och inredning, kommer ofta att beröra grafisk design. 

Fotografering

En sida om fotografering och grafisk design

Den något torra beskrivningen skulle kunna vara att fotografering är att fånga ett ögonblick. Vi anser det vara mer än så. Fotografering är ett verktyg för att lyfta fram bilden, och med bilden en mängd detaljer. Detta är kanske inte alltid de mest uppenbara detaljer, utan mer sådant som ögat uppfattar och hjärnan registrerar utan att vi är fullt medvetna om det. En bild kan vara informativ, tankeväckande, upplysande eller dokumentär.

Vilka är vi?

Vi som brinner så för detta ämne är två gamla skolkamrater, som redan i grundskolan fann varandra under ett projektarbete i bild. Vi märkte att vi hade liknande syn på bildspråk, och fick även ett mindre uppdrag i form av att ta fram en informationsbroschyr för vår skola. Vi tappade under några år kontakten, men otroligt nog fann vi varandra genom Malmö Högskola, när vi studerade där.

 Johan Axelsson: Grafisk designer med flera års erfarenhet inom området. Har hittills arbetat huvudsakligen med att ta fram logotyper på uppdrag av nystartade företag, samt designat informationsskrifter. Vid sidan om arbetet har jag som hobby intresserat mig för heraldik, alltså äldre former av ett visuellt språk. Medeltida sköldar och familjevapen har ett spännande budskap, och de har mycket att berätta för den moderna människan.

Stefan Linder

 Frilansande fotograf. Efter flera års högskolestudier inom fotografering och visuell kommunikation, kom tiden strax efter utbildningen mest att handla om att ta bilder för media. Ett slitsamt och påfrestande arbete, men samtidigt mycket intressant och spännande. Det har givit mycket erfarenhet. Idag huvudsakligen produktfotograf, och kanske har du sett mina matbilder i någon av de flertal kokböcker jag medverkat i. På fritiden tar jag gärna naturbilder, dels för att jag verkligen uppskattar djur och natur, men också att det ger mig upplevelser bredvid arbetet.