Så tar du bra mobilbilder

Att mobiler och surfplattor har kamerafunktion vet säkert alla men att man faktiskt tar bättre bilder via någon nedladdad app kanske man inte känner till. Det finns ett flertal med mjukvara för inställningar manuellt. Bland annat kan man justera ljusinsläpp, slutartid och ISO-tal men även andra funktioner som dela foto och dagboksnoteringar. Framförallt bör man inte zooma med den medföljande kameran eller göra andra inställningar med den. Vill man redan med tagningen göra manuella inställningar så är olika appar bättre. Hanteringen av blixt bör man också lära sig, ta bilder med och utan blixt för att se resultatet. Blixten i mobilen är egentligen bara en LED-lampa så i mörker kan det i en del fall bli bättre bilder utan blixtfunktionen.  

Ta många bilder

Så tar du bra mobilbilderDet spelar ju ingen roll hur många bilder du tar med mobilen, du behöver bara spara dem som blev bra. För porträttbilder eller andra närbilder kan man prova olika vinklar och dra dig inte för att komma nära objektet. Att ta panoramabilder över vyer blir oftast bättre om man riktar in sig på eller placerar någon i förgrunden.

Redigera dina bilder innan de sparas

Ännu viktigare är att redigera bilden i ett program, man behöver inte dyra Photoshop eller proffsprogram. Det finns ett flertal till låga priser eller som är helt gratis. Med ett sådant program kan man enkelt ljusa upp, mörka ner, öka skärpa med mera. Man kan också beskära bilder för att verkligen framhäva det man vill att bilden skall visa. Speciellt bra för objekt, om man exempelvis fotar prylar för försäljning att lägga upp på annonssajter som Blocket, Tradera etc.

Photoscape

Så tar du bra mobilbilderÄr ett mycket nyttigt program som man kan ladda ner helt gratis. Den innehåller ett stort paket med filter, verktyg och specialeffekter som att exempelvis sätta text på bilden. Man kan även massredigera, göra bildsidor eller kombinera bilder.

Xnview

Enkelt men ändå tämligen kraftfullt program som är gratis att ladda ner. Förutom bildbehandling kan man ta skärmdump, skapa bildspel och en hel del mer.

Adobe

Har släppt en version som fungerar helt i mobilen. PC-versionen heter Adobe Lightroom och den räknas mer till proffsprogram.

Zoner Photo Studio

Tycker många användare är trevligt och enkelt att arbeta med. Detta bildbehandlingsprogram är gratis att ladda ner.

Poster Forge

Att skapa posters kan vara särskilt roligt till speciella tillfällen. Programmet har flera teman att använda på partyn eller andra festliga tillfällen. Gratis.

Picturenaut

Med Picturenaut kan man skapa hdr-bilder, high dynamic range. Används med digitalbilder som förvandlas med olika exponering, programmet är gratis.

My Watermark

Är ett program som sätter texter på dina bilder och är gratis. Men med detta följer ett vattenmärke som man kan få bort genom att betala.

Gphotoshow Free

Används till att göra egna skärmsläckare. Man kan välja en enda bild eller göra bildspel. Som namnet antyder är det gratis.